Shout out/Memo

2014???

Wednesday, January 20, 2010

Which one is the best? Short or tall?


dear blog,

i wanna ask you something about height. short and tall. which one is the best? i believe many people prefer tall because they're influenced with the beauty of models being tall, walking on the runway. but i do think both have their own good and bad.

how about being short? (that's me!)

i am short. only 152 cm tall. i wish i could go for 176 cm. oh, come on! dream it! i know i can't reach that since i'm going to be 18 this year. no more talling. people around me who doesn't even know or meet me before, ask me, "Are you in standard 6?"

i dropped my jaws. that happened last year when i was 17. okay, i told them, "Nope. i'm in form five. Spm this year." of course they didn't believe it.

another one, my high school teacher asked me when i was heading into the school for a motivation program early in the morning for PMR and SPM candidates. he said, "Form three?"

i stopped from walking and then i glared at him. "SPM, sir. i'm form five," i told him sarcastically. then, he laughed.

my 12 year-old sister's friends also was shocked when they knew that i had finished my SPM. they told my little sis that i looked like a standard five student. huh????!!!!

everyone thinks that despite that i'm short and my face is younger looking, they consider me to be in primary school...haha!

how about being tall?

from my imagination, if i'm tall, like 176 cm tall, i will jump into the river with happiness!!! i don't need to wear high heels and i look clearly whenever there is a concert. i'm going to be as tall as a man if i wear a 3 inches high heels. i will look the best, people will look at me back. i can wear longer skinny jeans and my hands seem longer and perfect. i can go for modelling anytime!

so, how about you guys? which one is better?

3 comments:

  1. naah, as you said, both their own good and bad.
    nak dengar pendapat daripada budak tinggi???

    okey, okey..
    jadi tinggi tak semestinya happy-happy go lucky every minutes..

    sejak sekolah rendah,
    aku dah tinggi, budak paling tinggi dalam kelas, dalam sekolah..
    - aku tak berpeluang untuk bermain dan bergurau senda dengan kanak-kanak lain sebab, orang selalu kata, aku dah besar kena matang.
    - tatkala, kanak-kanak lain dengan fesyen baju comel-comel, colourful gitu, aku tak leh ikut, aku dari kecik pakai seluar slack, kasut kulit berkilat, kadangkala lengkap dengan kemeja. baju aku sentiasa gaya "orang tua", atau "dewasa".
    - selalu failed main nyuruk-nyuruk, hahaha..
    - aku tak leh bermain denga rakan sebaya sangat, sebab aku besar, kekuatan aku lebih, pernah tercederakan kawan aku tanpa sengaja, aku terhayun tangan aku, kena hidung dia terus berdarah.. aku tepuk badan diorang, ada sampai lebam..
    - orang selalu mengharapkan terbaik daripada aku, semata-mata aku besar. tekanan, warrghh. banyak jawatan besar nak diserahkan kepada aku, tolak semua.
    - susah nak cari baju sekolah dan seluar sekolah, aku kena pakai baju kerja bapak aku gi sekolah, seluar tempah. kasut putih, kasut sukan.

    sekolah menengah:
    - tak banyak beza dengan sekolah rendah.
    - baju kuning prefect, setiap tahun tempah, kasut hitam nasib baik banyak berlambak dekat kedai, cuma susah carik saiz. bila pegi kedai, "Saiz paling besar berapa?".
    - masa aku form 1, orang ingat aku form 5.
    - masa aku form 1 juga, orang ingat aku dah bekerja.
    - aku stop tak dapat duit raya sejak aku form 2, orang ingat aku dah bekerja. sedey taww..
    - masuk sekolah menengah, badan aku bertambah lagi kuat, otot mula terbentuk, aku tepuk ada je yang kata sakit. kena kawal kekuatan..
    - aku juga susah dapat kawan, sebab aku ni susah nak bercakap, mata aku plak rabun sket. jadi bila aku pandang orang macam menjeling. orang memang sentiasa takut dengan aku, tambah lagi badan besar.
    - aku dah tak muat duduk dalam kereta, kaki aku kena lipat, kalau balik kampung perjalanan 4 jam, redha je lar, sakit kaki, kebas..
    - kaki aku bertambah panjang, segalanya tak cukup, duduk kerusi kaki aku melunjur, seluar aku dengan cepat menjadi singkat.. saiz ada, panjang kaki tak cukup.
    - pernah sekali aku jalan dengan adik aku dekat mall, orang ingat aku bapak, "Bang, ambil ni bang, bagus untuk abang dengan ANAK abang.", aku jawab, "ANAK?! Takpelah!", terus berjalan dengan marah, adik aku gelak2..
    - balik kampung, syiling rendah, kena bongkok bila berjalan dalam rumah, entah berapa kali aku terhantuk kayu dekat syiling tu. no wonder dahi aku lebam and bengkak.

    banyak lagi.. cuma aku tak berapa ingat, kadangkala aku sendiri jealous dengan orang yang berketinggian sederhana dan pendek..
    tapi aku bersyukur, Allah dah ciptakan aku begini..

    ReplyDelete
  2. oh....gitu....tu la, org yg dh tinggi nk rendah, org yg rendah nk jadi tinggi...manusia mmg camtu.

    tapi, pape pon, apa yg dh ade redha je la kan...mungkin ade hikmah di sebaliknyer? haha!

    thnks for your comment! arigatou gozaimasu!

    ReplyDelete